De herinnering aan Internationale Vrouwendag blijft (een weekje later & nog een jaartje of wat)

Geplaatst op: 13/03/17
Auteur: Piipol

Piipol wilde vorige week graag aandacht besteden aan Internationale Vrouwendag afgelopen woensdag. En heel raar: op de dag zelf nog wel. Een artikel erover stond al vanaf het begin van het jaar op de agenda. Dan kan er weinig misgaan, zou je zeggen. Totdat je met een vrouw te maken krijgt natuurlijk.


De eerste gedachte was vrouwen naar de betekenis van de dag te vragen. Voor de vrouw in het algemeen, voor henzelf en voor hen als werknemer bij Piipol. Hierop bevredigend antwoorden bleek lastiger dan het (voor een man) lijkt. De positie van de vrouw in de samenleving, in het werk, in de ICT en zelfs bij Piipol wordt namelijk niet alleen door de vrouw bepaald, maar ook door de omgeving waarin zij verkeert. Vrouwelijke aanwezigheid (zowel in aantal, presentatie als invloed) is een zaak van zijn allen: van (mannelijke) collega’s en leidinggevenden. En dus ook van een bedrijfsfilosofie.

Lading

Met andere woorden: een tamelijk onschuldig en vrijblijvend bedoeld artikel krijgt opeens een lading. Artikelen over beveiligingssystemen, regioclouds, servers, accu’s, smartphones en cybercrime zijn ook heel spannend, maar toch anders.

‘Vijf oorzaken waarom vrouwen het niet redden in de ICT.’ ‘Hoe krijgen we meer vrouwen in de ICT?’ ‘Ruim 80 procent van de ict'ers in de EU is man.’ 'Je krijgt als ICT-dienstverlener niet zomaar meer vrouwen op de werkvloer.' Eventjes op ‘vrouwen in de ICT’ googelen en je hebt al aardig door dat de vrouw in de ICT een ondergeschikte rol speelt. Is dat erg en voor wie dan wel, kun je je als ICT’er stellen. Willen de mannen niet erg toeschietelijk of zijn de vrouwen niet voor ICT-werk te porren?

Tien procent

Uit cijfers van de CBS uit 2016 blijkt dat in Nederland 10 procent van de werkzame ICT’ers vrouw is. Daarmee loopt Nederland zelfs Europees uit de pas. En doet Piipol het goed met 22 procent! Ogenschijnlijk!

Want voor Piipol is er helemaal geen reden om zich op de borst (enkelvoudig!) te kloppen. Nog maar drie maanden geleden trof je bij Piipol tussen de werknemers helemaal geen vrouw aan. Dat er aan het begin van dit jaar wel twee nieuwe vrouwelijke krachten zijn gestart, is voor een deel toeval. Bij de acquisitie eind 2016 gaf Piipol zoals gewoonlijk iedereen een kans met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dat vrouwen dan bij Piipol (in principe) een voorsprong hebben komt paradoxaal genoeg doordat ze in de ICT een achterstandspositie hebben. Piipol heeft geen actief beleid om vrouwen meer kans te geven.

Top 5

Webwereld publiceerde vorig jaar een top 5 met redenen waarom het percentage vrouwen in de ICT zo laag blijft:

  1. De drempel is hoog ("Bedrijven in typisch mannelijke sectoren als de bouw, ICT en metaal hebben weinig oog voor vrouwen. Ondanks tekorten aan personeel onderneemt het merendeel nauwelijks iets om vrouwen te werven en te houden.")
  2. De mannen (of macho-) cultuur (scoren en competitieve stress)
  3. Teamverband of sologanger (veelal solitair werk)
  4. Seksuele intimidatie (bij mannelijke dominantie meer toespelingen)
  5. De traditionele werkgever (organisatie van het werk)


We kunnen ons (voorlopig in stilte) afvragen welke punten op Piipol van toepassing zijn en ondertussen de woorden van Sylvia (een stagiaire, oorspronkelijk uit een Afrikaans land waar vrouwenrechten een andere betekenis hebben) op ons in laten werken: ‘Voor mij is de betekenis van International Women’s Day dat vrouwen gelijke mogelijkheden hebben als mannen in alle aspecten van het leven: sociaal-economisch, cultureel en politiek. Daarnaast is de dag een herinnering aan hoe vrouwen historisch zijn behandeld. En de dag is een eye-opener om te zien en te begrijpen dat sommige vrouwen in sommige landen lijden omdat ze vrouw zijn en hulp nodig hebben.”

Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en ideeën!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrecht



routekaart Piipol